ownCloud 5: уявлення втілене, уявлення розширене

Переклад оригінального посту Франка Карліцчек (Frank Karlitschek) (англ.)

Сьогодні ми випустили ownCloud 5, це дуже важлива віха у розвитку спільноти ownCloud, і можливо, найважливіший реліз за весь час. Але перед тим, як я заглиблюся у його подробиці, я хотів би озирнутися назад, поглянути на те, з чого починалася оригінальна ідея ownCloud.

Ідея ownCloud полягала і полягає у тому, щоб дозволити будь-кому зберігати, контролювати, синхронізувати, ділитися власними даними, не надаючи при цьому доступ до них третім сторонам, банкам інформації, таким як Dropbox, Google Drive, Skydrive або iCloud. Я вважаю, що сьогодні ми маємо всі підстави оголосити, що досягли цієї цілі. Будь-хто, від домашніх користувачів до великих підприємств, може розгорнути та використовувати власний ownCloud. Мені надзвичайно приємно те, що ownCloud інтегрується з KDE та GNOME, бо це дозволяє забезпечити дійсно приємну роботу з ним.

Цікавим збігом є те, що CERN запросив мене виступити з доповіддю про ownCloud та сховища даних, яку я почну через кілька годин, у той самий день що і реліз ownCloud 5. CERN – це те місце, де Тім Бернерс-Лі (Tim Berners-Lee) винайшов World Wide Web 22 роки назад. Цікавим також є те, Web був побудований як повністю децентралізована система, у якій немає різниці між тим хто публікує інформацію і тим хто споживає її. Не існує якогось центрального елементу, до якого підключені усі. Кожен може бути передавачем і споживачем інформації одночасно. Так, як це описав Брехт Бертольт (Berthold Brecht) у 1932 році.

Але сьогодні веб виглядає зовсім інакше. Величезна частина трафіку проходить через сайти на зразок Facebook, Google, Dropbox або Amazon. Куди ж поділася ідея децентралізованого та розподіленого вебу?

Сьогодні ми вирішуємо як виглядатиме світ у майбутньому. Ми, IT спільнота, вказуємо напрям потягу, що зветься “відкрите суспільство” (open society) і саме ми вирішуємо на яку станцію він прибуде через 5-10 років. Це те місце, де люди як і раніше контролюють власну інформацію, самі визначають хто матиме доступ до їх персональних файлів, фото, контактів, локаційних даних, переписки і т.д., чи ми житимемо у світі, де персональні дані усіх людей зосереджені на серверах кількох великих компаній з комерційними інтересами, де умови надання послуг разом зі спецслужбами вирішують хто матиме доступ до цифрового життя кожного?

Якщо вас зачепило це питання, то приєднуйтесь до спільноти ownCloud, або до іншого відкритого проекту і прцюйте над децентралізованою, розподіленою альтернативою.

OwnCloud 5 є результатом роботи нашої чудової команди розробників. Все більше людей приєднуються до нас і приймають активну участь у розробці. Для мене це знак що ми все робимо правильно, і ownCloud це не лише божевільна нікому не потрібна ідея, а щось вагоме для багатьох людей.

Ми провели дві масштабні наради розробників під час розробки ownCloud 5. Першу в Берліні і Анн-Арбор одночасно, минулої осені, щоб провести більшість підготовчих робіт. Другу – в Штутґарті, щоб довести до ладу і відполірувати ownCloud 5. Ми проведемо наступну нараду вже через кілька місяців, запрошуємо усіх бажаючих.

OwnCloud 5 також є доказом того, що компанія та спільнота можуть працювати над одним продуктом надзвичайно прозоро і ефективно. Звісно, для цього необхідно щоб обидві сторони мали спільну зацікавленість у покращенні продукту, і щоб розробка відбувалася відкрито. Мушу сказати що я пишаюся тим, як ми налагодили роботу – все працює дуже добре.

Ми додали безліч класних нових можливостей у ownCloud 5. Їх опис, мабуть, вартий окремого запису у блозі, тому завтра я зроблю такий запис. Але суттєво важливішими за нові фічі є три інші речі:

Якість

Велику роботу було виконано щоб покращити якість ownCloud 5. Ми запустили контроль якості на нараді розробників минулої осені. Ми ввели перевірку та оцінку усіх коммітів, що надходили у ядро. Ми запустили нову систему документації, яка розділяє документи для користувачів, адміністраторів і, найголовніше, розробників. Ми покращили шаблони додатків і приклади коду, щоб допомогти новачкам. Ми запустили новий покращений баґтрекер і розпочали випуск щоденних білдів як для сервера, так і для клієнта.
Все це допомогло нам істотно покращити якість ownCloud 5.

Безпека

Я пишаюся що команда безпеки такого високого рівня працює разом зі мною над ownCloud. Ми дотримуємось актуального стану робочого процесу (state-of-the-art), коли хтось повідомляє про проблему безпеки – включаючи політики відповідальні за розкриття інформації – ми оприлюднюємо виправлення швидко і створюємо повідомлення на нашому сайті. У ownCloud 5 ми також додали кілька істотних поліпшень безпеки, в тому числі покращення CSRF перевірок, покращення попередньої обробки даних, і ми відключений вбудований Javascript для запобігання XSS-атакам.

Швидкодія

Багато роботи було зроблено для покращення загальної продуктивності ownCloud 5. Одним з ключових елементів є кеш файлової системи і рівень абстракції. Він був повністю переписаний, що істотно покращило швидкодію. Деякі тести показують приріст швидкодії у 500%, у порівнянні з ownCloud 4.5 при роботі з багатьма файлами, або на сервері з великою кількістю користувачів. Ми також переглянули загальну структуру бази даних і оптимізували її для серйозніших задач. Протокол синхронізації також зазнав ряду змін, зокрема зменшилась кількість звернень між клієнтом і сервером, що призвело до пришвидшення синхронізації.

OwnCloud можна завантажити звідси [owncloud.org]

Дякую усім хто зробив цей реліз можливим. Хлопці, ви найкращі!

ownCloud 5: уявлення втілене, уявлення розширене

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *