OwnCloud для мене і моїх друзів

Own Cloud. Own Data. Own Way!

owncloud logoDropBox, Box.com, SkyDrive, а тепер ще й Google Drive і Яндекс.Диск… тисячі їх! Усі безкоштовні, усі полегшують наше життя, дозволяючи зберігати наш контент у безпечному місці і ділитися ним з ким ми забажаємо. Круто егеж? Насправді не дуже. Все через те, що коли ми ділимось контентом з кимось, то доводиться ділитися ним ще й з провайдером. Так, і наш контент стає вже не зовсім нашим, і “домашній затишок” при користуванні інтернетом, розбивається вщент. Саме для домашнього затишку рік назад я створив yudjin.name і owncloud.yudjin.name. Виявилося, що такий “продукт” може бути корисним не лише мені, але і моїм друзям.

Я працюю з ownCloud на власному сервері вже понад рік і, мушу сказати, що це круто. Коротенький опис можливостей ownCloud у версії 4.5.4 і кілька скріншотів допоможуть вам переконатися у цьому.

About

OwnCloud надає універсальний доступ до ваших файлів через web інтерфейс, або WebDAV. Крім цього він є платформою для перегляду та синхронізації ваших контактів, календаря, закладок між різними пристроями, і надає простий доступ до цього вмісту прямо через веб. Установка ownCloud надзвичайно проста і не вимагає спеціального софту, чи, навіть прав адміністратора на веб-сервері. Свій ownCloud можливо розширити завдяки простому, але потужному API для додатків і плаґінів.

Історія ownCloud почалася з виступу Френка Керліцчек (Frank Karlitschek) на Camp KDE’10, де він говорив про необхідність створення самодостатньої відкритої платформи для побудови обчислювальних хмар. Сьогодні така платформа будується дуже інтенсивно. Будь-хто може взяти скрипти з github, розгорнути їх навіть на спільному веб сервері і отримати власний Dropbox і ще деякі корисності.

Web access

Після авторизації ми потрапляємо в веб інтерфейс. Він на вигляд приємний і працює у всіх сучасних браузерах.
owncloud web intreface
Тут є кнопка для створення об’єктів. За допомогою неї можна створити директорію, текстовий файл, або завантажити щось прямо з вебу через URL. Також тут є кнопка для вигрузки чогось з локального диску, однак, можна нею не користуватись, бо чудово працює Drag-and-drop прямо у вікно браузера. Зліва розташоване вертикальне меню. Воно потрібне для відтворення того що міститься у сховищі прямо через браузер. На приклад можна переглянути завантажені фотографії, або послухати музику. Окремим модулем можна прикрутити і відео плеєр, але я того не робив.

owncloud photogallery       

owncloud mplayer    

На останньому скріншоті видно, що музика продовжує відтворюватись навіть коли користувач покинув розділ плеєру. Розділ Закладки організовано плаґіном. Я рідко використовую закладки навіть працюючи з власним браузером, а закладки у такому вигляді використовую тільки коли потрібно “закласти” щось, що я нагуглив, сидячи за чужим комп’ютером. Тому їх там не багато. Не знаю наскільки це зручно. Деревовидна організація закладок не можлива, але можлива організація через мітки. Є пошук. Синхронізаця з браузерами не можлива, на жаль. Мабуть було б прикольно.
owncloud bookmarks
Контакти і Календар в ownCloud дуже легко синхронізуються з такими у KDE. Народні умільці роблять синхронізацію з Mozilla Thunderbird, Evolution і навіть N900, але у мене з N900 чомусь не працює (тому контактів так мало).
owncloud contacts and Kontakt KDE
Календар я скріншотити не буду, бо у мене у ньому порожньо, а взагалі-то всі ці речі можна самому помацати на демонстраційній сторінці ownCloud

WebDAV

Завдяки WebDAV стає можливо отримати доступ до файлів у сховищі з різних операційних систем і працювати з сховищем так як з локальним носієм. Як налаштувати WebDAV детально описано у відповідному розділі документації, тому я не буду на цьому спинятися. Лише покажу як це виглядає у KDE.

Вдалося налаштувати доступ через WebDAV у Windows XP за цією інструкцією, однак повноцінне монтування розділів чомусь не працює. Є підозра, що справа у примусовому https.

Sync Client

Ось сторінка завантаження клієнтів. Існують клієнти для Windows, Mac OS і GNU\Linux, при чому для GNU\Linux їх є аж 2 – mirall і ocsync. Усі інтенсивно розвиваються. У планах мобільні клієнти. Я перевіряв тільки версію для Windows – вона працює нормально.
OwnCloud via Webdav from Windows XP

File Sharing

Можливість ділитися своїм вмістом реалізована у ownCloud настільки гарно і вишукано, що я навіть не знаю як достойно це описати. Можна розшарити файли на групу користувачів ownCloud, можна генерувати публічні посилання з обмеженим чи необмеженим терміном дії, і все це у 2 кліки. Це, звісно, не інтегрований у Gmail GDrive, але мені дуже подобається.
owncloud file sharing
От такі я би виділив на сьогодні основні можливості, а тепер до переваг, до того, що відрізняє ownCloud від інших сховищ і органайзерів:

  • 100% open source & free software – будь-хто може взяти і використовувати ownCloud для своїх потреб
  • можливо вибрати провайдера, якому ви довіряєте, або самому стати провайдером своєї мрії
  • тоді у вас буде не 10, 25, або 50 GB доступного місця, а стільки, скільки жорстких дисків влізе у ваш сервер
  • ваші дані будуть під вашим контролем, за будь-яких обставин. Не аналізуються, не зникають без дозволу, не залишаються після видалення. Завжди.

Для мене цього більше ніж достатньо, щоб використовувати ownCloud. А для вас?

Links

OwnCloud для мене і моїх друзів

2 коментарі до “OwnCloud для мене і моїх друзів

  1. З приводу Закладок у ownCloud, я наприклад не розумію навіщо вони там, адже у всіх сучастних браузерах є служба синхронізації закладок і не тільки. Синхронізується буквально все, що дозволить користувач:
    – історія
    – закладки
    – паролі
    Навіть теми оформлення синхронізуються. Тому я не розумію навіщо такий функціонал реалізованний і ownCloud.
    P.S. На Win7 завести WebDav я не зміг:-(

    1. yudjin сказав:

      А я от якраз закладками почав більше користуватись. Постійно доводиться сидіти за різними комп’ютерами, і іноді вони зовсім чужі. Я не дуже люблю працювати з чужими браузерами так щоб у них лишалися сліди. Крім того, кросбраузерної синхронізації закладок поки-що не існує, тому такий функціонал потрібен, хоча й не всім. От навіщо в eyeOS (http://www.eyeos.com/) браузер – питання відкрите :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *