Положення про права на спортивні карти

Засідання президії ФСОУ 15 жовтня затвердило документ з повною назвою “Положення про права виконавців робіт та права власності на спортивні карти“,  який дає відповіді на ряд назрілих питань. Усім причетним до спортивної картографії та іншим о-людям рекомендую з ним ознайомитись (там 6 сторінок). Однак, якщо ви не володієте канцелярською мовою я, як завжди, пропоную вам екстракт розмовною українською. Цього разу спробую відповісти на питання, які могли б у вас виникнути до прочитання цього документу.

Кому належать авторські права на карту?

Сюрприз – Нікому! Спортивна карта не є об’єктом авторського права. Її створення не спричиняє виникнення авторських прав, а відповідно і власника у них нема.

Добре, але про які права тоді йде мова?

Створення спортивної карти спричиняє виникнення прав власника карти та прав виконавця робіт.

Хто ці двоє такі?

Виконавець робіт – це той, хто робить карту, але за певними виключеннями. Наприклад, виконавцем не вважається особа, що виконує тільки креслення. Також виконавцями не вважаються люди, що створюють карту у рамках навчання. Іще виконавцем не буде вважатися той, хто вносить правки (корегує стару карту), однак, якщо корекція відбулася на безконфліктній основі до прийняття цього положення, то коректор все таки буде виконавцем. Виконавцями однієї карти може бути кілька людей одночасно.

Власник – це той хто несе витрати на створення карти. Власниками також можуть бути кілька людей, або навіть якась організація. Виконавець робіт також може бути власником. Без дозволу власника ніхто не може використовувати карту.

Права власника і виконавця не пов’язані між собою.

І що ж у них за права?

Права виконавця:

  • право на ім’я – може вимагати зазначення свого імені (чи псевдоніму) на всіх екземплярах карти
  • право на оприлюднення карти без можливості використання її для змагань чи тренувань
  • право на захист репутації – захист карти та її назви від спотворення, що здатне зашкодити репутації виконавця

Права власника:

  • право на відтворення – може тиражувати спортивну карту
  • право на поширення – може продавати/надавати тираж для проведення змагань чи тренувань, поширювати карту в інтернеті та іншими способами
  • право на переробку – може корегувати карту, створювати похідну від неї продукцію.
Воу-воу! Що таке похідна продукція?

Похідна продукція – це, спортивна карта для іншого виду спортивного орієнтування, створена на базі існуючою спортивної карти. Наприклад маємо карту для орієнтування бігом, а хочемо з неї зробити карту для вело. Також сюди належать карти для специфічних тренувань, наприклад рельєфні, або з “вікнами”. Не слід плутати похідну продукцію з вторинною картою.

А що таке вторинна карта?

Вторинна спортивна карта – це карта, створена на місцевість, для якої вже існує інша спортивна карта.

І що, можна отак просто піти і намалювати карту на місцевість, яка вже покрита іншою спортивною картою?

Так.

Так не буває! Кому будуть належати права на таку карту? Чи не образиться на мене за таке власник первинної карти?

Вторинна карта призводить до виникнення таких самих прав як і первинна, але за наступних умов:

  • створення такої карти погоджене з керівником відокремленого підрозділу ФСОУ. Якщо він має сумніви щодо узгодження, то скликає нараду з зацікавленими сторонами і ця нарада дає зелену доріжку для створення вторинної карти.
  • польові роботи виконуються без використання первинної спортивної карти у якості основи (тобто в кишені з собою носити можна). Якщо ж первинна карта використовується як основа, то це буде корегування, а воно не призводить до виникнення нових прав.
А якщо власник первинної карти все-таки на мене образиться?

Тоді він може скаржитися в СТК ФСОУ. Саме цей орган розглядає скарги щодо порушення будь-яких прав на спортивні карти. Розглядає і передає до Президії, яка робить висновки.

СТК, ФСОУ… Я не маю до цього ніякого відношення! На мене точно розповсюджується це положення?

Ні. Дія цього положення розповсюджується тільки на членів ФСОУ. Покарання за його невиконання також пов’язані із членством ФСОУ. Однак, позиції цього положення є раціональними і я вважаю якість цього документу додатковим стимулом долучитися до федерації, адже краще розуміти за якими правилами іде гра.

Положення про права на спортивні карти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *