Geocaching та інші навігаційні ігри

Геокешінг (geocaching від грец. γεο- — Земля та англ. cache — схов) – туристична гра із застосуванням GPS, яка полягає у знаходженні сховів, створених іншими учасниками гри – підказує нам українська Вікіпедія. Це не лише туристична, але високотехнологічна, пізнавальна, активна гра, що має певні властивості онлайн компю’терних ігор та міського квесту. Словом, класні штуки на різний смак.

Все почалося з…

указу Президента Сполучених Штатів Біла Клінтона, що вступив у дію першого травня 2000 року і скасував “selective availability” – штучне вибіркове загрублення сигналу GPS для цивільних осіб.

Selective Availability in action
Selective Availability in action

2 травня Дейв Ульмер (Dave Ulmer) з Портленда, штат Орегон, у одній з своїх конференцій запропонував друзям нову гру – Stash. Зміст цієї гри полягав у тому що один з учасників створює хованку, публікує її координати, а решта шукають її. Наступного дня Дейв вирушив до лісу неподалік від свого дому і заховав там перший контейнер. Його координати – N 45° 17.460 W 122° 24.800 – він опублікував у конференції sci.geo.satellite-nav. Через 4 дні Майк Тіг (Mike Teague) створив другу і третю хованки у гористій місцевості штату Вашингтон. Вже 8-го травня Майк оголошує про створення сайту нової гри. 13 травня гра виходить за межі Сполучених Штатів: створено перший схов у Новій Зеландії. 30-го травня Мет Стам (Matt Stum) пропонує друзям дати грі нове ім’я, оскільки ‘stash’ – слово з воровського жаргону. Непоганим варіантом він вважає Geocaching.
У початку червня Джеремі Айріш (Jeremy Irish) реєструє домен geocaching.com і вже у вересні домовляється з Майком Тігом про перенос бази сховів на новий майданчик. Невдовзі Jeremy разом із Elias Alvord і Bryan Roth засновує Grounded, Inc. і докладає масу зусиль щоб зробити геокешинг прибутковою справою. Паралельно розвиваються інші платформи для гри у геокешинг.

geocaching.com

geocaching.com-logo
Це найстаріший і найрозвиненіший майданчик для гри у геокешинг. Кількість зареєстрованих користувачів складає 10 мільйонів. Вони створили понад 2.5 мільйони сховів, географія яких охоплює практично весь Світ. Основна мова ресурсу – доступна всім англійська. Приємний і швидкий сайт легко вводить новачка у курс справи. Мобільні додатки під всі популярні платформи дозволяють взяти улюблену гру у далеку подорож і не розлучатися з нею під час прогулянки парком. Відвідайте geocaching.com – ви будете приємно вражені.
Однак, якби все було так райдужно то мій пост закінчився би прямо на цьому місці, а він, зараза, не досяг ще навіть своєї середини. Справа в тому що доступна всім англійська виявилася доступною не всім. Наприклад людям з пострадянського простору. Саме тому весною 2002 року у Москві з’являється geocaching.ru (su)

geocaching.su

geocaching.su-logo
Сторінка присвячена історії гри, що на geocaching.su повідомляє що станом на 2012-й рік кількість сховів зареєстрованих на майданчику перевищує 11000 штук, а сайт щоденно відвідує близько 7500 чоловік. Однією з особливостей geocaching.su є те що рекомендується створювати схови не десь посеред лісу, а у місцях що мають історичну, культурну, або якусь іншу цінність. Це перетворює geocaching.su на вражаючу масштабами базу пам’яток з координатами, фотографіями і актуальними описами. Такий сайт приваблює не лише гіків супутникової навігації, але й багацько іншого люду, як наприклад мандрівники, любителі історії, географії, тощо. В середині гри регулярно проходять тематичні зустрічі, віртуальні конкурси, призові міні-ігри, що безумовно додає драйву.
Є тут правда і певні проблеми, що на мою думку, пов’язані в основному з неповним впливом Ради геокешерів на Адміністрацію сайту (це у них там як законодавча і виконавча влади).
Я із задоволенням грав на geocaching.su з 2009-го по 2013-й рік, але потім один державний кордон на одній карті намалювали не з тої сторони одного півострова і все задоволення помножилось на 0. Але чого то я про сумне? Повернемось до наших англомовних друзів.

Як зазначалося вище, geocaching.com є успішним комерційним проектом, що контролюється Groundspeak Inc. (раніше “Grounded Inc.”). Коли Айріш зрозумів що його домашній комп’ютер і ADSL більше нездатні забезпечити роботу сайту для всіх бажаючих, йому довелося продати 144 футболки з логотипом гри щоб орендувати хостінг в датацентрі Сіетла. Сьогодні ж geocaching.com має стійку модель монетизації, що базується на продажу преміум доступу до певних можливостей майданчику. Я особисто не грав на geocaching.com , але мабуть маркетологи всеж-таки перегнули палку, бо незадоволених неповноцінністю базового аккаунту назбиралося аж на цілий opencaching.

opencaching.com

opencaching.com-logo
Геокешинг має бути вільним, безкоштовним і доступним всім охочим! Так вважають хлопці з Garmin Inc, які створили власний майданчик для геокешингу і підкреслили його відкритість прямо у назві. Речі за якими стоїть Garmin не можуть бути поганими, так і сайт opencaching.com вийшов гарним, швидким, зручним. Присутня унікальна система оцінки сховів. До недоліків можу віднести повну відсутність фотогалереї – все-таки це класна фіча – а також незрозумілий мовний статус. opencaching.com непогано представлений на сході Сполучених Штатів, але в Україні є лише з десяток сховів, в основному у Харківській області. Ви зараз запитаєте навіщо я взагалі тоді про нього пишу? Лише для того щоб opencaching.com не плутали з наступним учасником нашого хіт-параду.

Якщо підняв на прапор слово open, то будь трохи більш open ніж просто free. Іншими словами, я сильно розчарувався коли дізнався що такий класний сайт як opencaching.com контролюється Garmin а не спільнотою. Тепер я бачу в ньому не більше ніж завуальовану рекламу GPS-навігаторів певної компанії.

Opencaching Network

opencaching.org-logo
Ось ми і наблизились до моделі, яку я вважаю найбільш придатною для улюбленої гри – Opencaching Network! Лежить собі код на github під відкритою ліцензією. Його може будь-хто брати, установлювати собі на сервера і відкривати власні майданчики гри в геокешинг. Сукупність таких однотипних майданчиків об’єднаних єдиним стандартним API можна назвати Opencaching Network. Такий підхід одразу вирішує всі організаційні та мовні проблеми, натомість створює певні технічні. Європа і США наразі покриті Opencaching Network-ом майже повністю. Найчастіше це один вузол на одну країну. В Україні такого вузла поки-що немає.

Коли ми вже заговорили про те що є в Україні, а чого нема, то варто згадати ще один амбіційний проект – Шукач

shukach.com

shukach.com-logo
shukach.com створений у 2010 році мешканцем Дніпропетровська dombrovskii_a призначався стати міжнародним майданчиком навігаційних ігор різного типу. Сайт одразу планувався мультимовним і з можливістю впорядковувати і фіксувати не лише традиційні схови, але й інші точки,такі як геодезичні пункти, точки перетину паралелей і меридіан, просто пам’ятки, тощо. Наразі shukach.com має понад 3000 зареєстрованих користувачів і більше 15000 точок (переважно в Україні). Наче класна ідея, ніша наче вільна, зроблено в Україні і народ наче підтримує… але… У мене немає бажання контрібютити у цей майданчик. Якщо коротко, то мене відштовхує незручний повільний пропрієтарний сайт, надзвичайно невдалий брендінг і надмірна фрагментація точок. Opencaching Network виглядає у цьому плані для мене дещо краще. От що дійсно викликає повагу, то це гостьова книга на shukach.com. Там люди один одному допомагають і це надихає краще ніж будь-що інше!

Ну от якось так. Сподіваюсь що розказав стисло хто кому папа в цій історії і злегка натякнув що Україні потрібен opencaching. Назавершення, рекомендую почиати історію геокешингу на geocaching.com усім хто бажає детальніше дізнатись про осіб та кроки у втановленні цієї гри. Мені було досить цікаво. Можливо колись перекладу її українською.

Посилання

Geocaching та інші навігаційні ігри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *