Mapper від OpenOrienteering – наша відповідь OCAD Cartography

Привіт усім любителям спортивної картографії! Сьогодні стала доступна для завантаження Beta OCAD 12, але я хочу розповісти про іншу знахідку – це проект OpenOrienteering і його вражаючий компонент Mapper (OOM), тим більше що changelog OCAD 12, виглядає якось не дуже агресивно. Втім, подивимось.
sub zero vs scorpion
Проект OpenOrienteering об’єднує декілька інструментів для спортивного орієнтування, одним з яких є Mapper – конкурент OCAD. Отже, що пропонує нам Mapper і чому я в захваті від нього.

  1. Mapper це open source. Mapper розповсюджується під ліцензією GNU GPLv3, це означає що він безкоштовний. Так, зовсім безкоштовний. Назавжди. Просто завантаж, встанови і використовуй!
  2. Mapper працює тупо скрізь! Байдуже Windows у вас чи Linux. Код кросс-платформений і може бути зібраний хоч для Nokia N900. Версія для Android до речі теж є, але я її ще не пробував

    About OpenOrienteering Mapper 0.5.99
    About OpenOrienteering Mapper 0.5.99
  3. Mapper швидкий. Дуже швидкий! Підложка розміром 23Mb відображається у OCAD 10 приблизно за 10 секунд, а у Mapper – менше ніж за секунду. Рендеринг карти відбувається миттєво, а в OCAD я часто бачу затримки при швидкому скролінгу, або маштабуванні. Крім того, у OCAD іноді з’являються артефакти (помилки рендерингу) і доводиться тиснути на F5
  4. Всі основні інструменти мають одноклавішні скорочення. Це означає що можна працювати максимально ефективно використовуючи обидві руки. Ось довідка на Github Pages (англ.)
  5. Практично будь-який інструмент працює краще ніж аналог в OCAD. Наприклад для малювання прямих і кривих ліній використовується єдиний інструмент, функції якого розділені за допомогою жестів миші. Це означає що потрібно робити менше дій для переключення між інструментами, і особливо при компонуванні прямих та кривих ділянок у одній лінії. Така сама штука з колом/еліпсом. Прямокутні форми при малюванні показують напрямні лінії… Дрібні приємності тут буквально скрізь!
  6. Розширені можливості по роботі з підложками.
    Діалог роботи з підложками
    Діалог роботи з підложками

    Можна відкрити необмежену кількість підложок, навіть дуже великого розіру. Підложки бувають гео-прив’язаними, або звичайними (наприклад GPS-трек це гео-прив’язана підложка). Можна встановити не лише видимість, але і прозорість кожної підложки окремо (в тому числі і прозорість самої карти). Також підложку можна обертати і масштабувати по осям, не закриваючи. Діалог відкриття, до речі, теж більш логічний ніж у OCAD.

  7. Гнучка прив’язка підложки.
    Прив’язка підложки
    Прив’язка підложки

    Маленькі червоні і зелені хрестики у області карти показують точки суміщення підложки з картою (червоні на підложці, а зелені на карті). Їх можна видаляти, рухати або додавати нові. Для того щоб рухати підложку у OCAD її довелося б відв’язати і прив’язати заново повністю по всім точкам суміщення. Працюючи з кожною точкою прив’язки окремо я економлю купу часу на такій задачі як підгін старої карти під супутниковий знімок.

  8. Додаткові режими представлення карти.
    Режим Baseline
    Режим Baseline

    На зображенні вище режим Baseline, що чудово доповнює знайомий нам з OCAD режим Hatch Areas. Тепер можна не боятися зафарбувати точковий об’єкт площею, або лінією.

  9. “Магічні” інструменти. Ага, тут їх цілий набір. Наприклад залиття замкненої області, автоматичне видалення зайвих точок з кривої з її згладжуванням, автоматичне інтелектуальне замкнення області, ну і їх там є ще…
  10. 64-розрядність. Ага, привіт OCADу, який досі не вміє утилізувати понад 2.5 Гб пам’яті :)

Думаю що цього достатньо щоб ви спробували OpenOrienteering Mapper. До речі він вміє працювати з ocd-файлами 8-ї версії. Сподіваюся що хлопці з OCAD Cartography помітять загрозу і OCAD 13 буде сповнений різних крутих фіч і приємностей, а я покищо зберігаю спокій і переходжу на OpenOrienteering Mapper.

Усім добра! І хай живе open source!
scorpion win

Mapper від OpenOrienteering – наша відповідь OCAD Cartography

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *