Нові можливості PurplePen 3.1.2

Purple Pen – це безкоштовна прогресивна програма для планування дистанцій для спортивного орієнтування. Раніше я робив огляд її можливостей, спрямований на користувачів OCAD та Condes, але час спливає. Нещодавно Purple Pen отримала підтримку ISOM2017 та ISCD2018, а вчора відбувся випуск версії 3.1.2 яка додає дві корисні нові фічі і виправляє ряд помилок. Про це далі.

Перегляд кількох дистанцій одночасно

Ви плануєте набір дистанцій для спортивних змагань і хочете наочно бачити чи не біжать у вас учасники з різних груп на один перший КП? Хочете оцінити скільки однакових перегонів вийшло у груп Ч21Е та Ч21А? – ви оціните цей інструмент! Перейдіть на вкладку однієї з дистанцій, скористайтеся меню View -> Other Courses… (або кнопкою F5 на клавіатурі), у вікні що з’явиться відмітьте дистанції, які бажаєте одночасно бачити і ось вони вже всі показані різними кольорами.

Відображення кількох дистанцій у Puprle Pen
Відображення кількох дистанцій у Puprle Pen

На жаль, це тільки режим відображення. Роздрукувати карту у такому вигляді стандартними засобами не вийде. Не працює у цьому режимі також і правка дистанцій. Хороша новина полягає у тому, що розробник зацікавлений у відгуках щодо цього режиму і мабуть планує покращити його у майбутньому.

Додавання довільних зображень

Add -> Image дозволяє додати на карту растрове зображення, таке як спонсорський логотип, чи емблема клубу. Після вибору файлу з зображенням просто намалюйте мишкою прямокутник, у якому зображення має бути розміщене. Після початкового розміщення зображення можна вільно рухати, або змінювати його розміри за допомогою маркерів на кутках області зображення. Працює дуже просто та інтуїтивно.

Растрове зображення у Purple Pen
Растрове зображення у Purple Pen

На ілюстрації вище я додав логотип Purple Pen. Коли зображення під виділенням, то у статусній області можна бачити певні відомості про нього, а саме з якого воно файлу та на яких дистанціях буде відображене.

Таке зображення буде розташоване поверх всіх елементів карти та дистанції, але елементи дистанції, які можливо рухати (такі як номера КП) будуть самостійно “розбігатися” щоб уникнути перекриття растровим зображенням. Так, на моєму зразку цифра 9 “втекла” трохи вгору.

Дистанції з доданими растровими зображеннями неможливо зберегти у файли дистанцій OCAD нижче 8 версії.

Підтримка файлів формату omap/xmap версії 0.8

OpenOrienteernig Mapper трохи змінив формат файлів, для коректного відображення деяких знаків з набору ISOM 2017. Тепер ці зміни підтримуються і в Purple Pen.

Виправлені помилки

  • Виправлене відображення площинних об’єктів OCAD 12, що повернуті під певним кутом
  • Покращене автоматичне розрізання ліній з’єднання КП у тих місцях де вони торкаються кіл КП
  • Виправлено помилку перетворення чорного кольору при конвертації з CMYK у RGB
  • Вспливаюча підказка зі статистикою по КП тепер доступна для всіх КП у режимі відображення всіх КП (All Controls)
  • Виправлення назв шрифтів у фалах OCAD, які містять японські літери
  • Графічні об’єкти при експорті в omap/xmap могли бути розміщені в неправильному шарі

PurplePen 3.1.2 можна завантажити тут.

Нові можливості PurplePen 3.1.2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *