Держгеокадастр відкриває доступ до сучасних “кілометрівок”

В кінці квітня на сайті Держгеокадастру з’явилося повідомлення що топографічна карта України, розроблена ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» у масштабі 1:100 000 відтепер розповсюджується безкоштовно на умовах ліцензії подібної до CC BY-SA (із зазначенням авторства). Цікаво що карта поширюється у вигляді набору геопросторових даних для популярних ГІС, тому на її основі можна робити більш спеціальні карти. Це дуже хороший знак, бо на прикладі скандинавських країн ми можемо бачити що вільні державні просторові дані здатні покращувати ведення господарства, ну і нашим пригодницьким активностям від цього також приємніше.

ДГМ України в SAS Planet
ДГМ України в SAS Planet

Зараз доступ до карти теоретично можна отримати через форму на сайті ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії», але ще недавно замість форми там були параметри для підключення карти у вигляді веб-сервісу. Користуючись нагодою, я розколупав ці параметри і підключив карту до SAS Planet.

Якщо ви хочете зробити так само, завантажте собі файл ukr-dgm-shems.zmp. Це набір інструкцій для SAS Planet щоби вона могла отримувати дані із джерела нашої нової кілометрівки.

Цей файл покладіть в місце-де-установлено-SAS-planet/Maps/sas.plus.maps/ . Тепер перезапустіть SAS Planet і нова карт з’явиться у Локальні карти -> ДГМ України (топографічна карта).

Меню з ДГМ України
Меню вибору карти в SAS Planet

Ну все, користуйтеся. Але при цьому цініть і поважайте відкриті ліцензії – завжди вказуйте джерело походження просторових даних. Це значно простіше ніж обробити їх, правда?

Держгеокадастр відкриває доступ до сучасних “кілометрівок”

2 коментарі до “Держгеокадастр відкриває доступ до сучасних “кілометрівок”

    1. Ні, немає. osmand та mapsme працюють виключно з даними з osm.org. Але, я маю сказати, що ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» не дуже радо поширює цю карту. Можна навіть сказати зовсім не поширює. Я виконав усі їх умови щодо прийму ліцензійної угоди, але карту у вигляді пакету геопросторових даних так і не отримав. Тільки растрову, яку видирає SAS Planet з їх сайту. Якось так…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *