Використання ISSOM у спринтерських картах – Дерева та кущі

Келл Соннікзен (Kell Sønnichsen) – датський програміст, спортсмен, автор карт для етапів Кубку Світу – описав свій досвід роботи у рамках ISSOM 2007. Його публікація допомогла мені підготувати класну карту для КЧУ і я хочу поділитися з вами її перекладом. Українська мова стане п’ятою мовою, якою перекладається цей матеріал, що підкреслює його виняткову користь для пов’язаних зі спортивною картографією людей.

Зміст:

Зразок спринтерської карти
За останніх кілька років, малюючи деякі спринтерські карти, у тому числі для Чемпіонату Данії у 2005 та WOC 2006, я опанував декілька цікавих речей. Те що ви знайдете тут це мій досвід – моє бачення специфікації спринтерських карт.

Матеріали створено на базі ISSOM 2005, який можна знайти на сторінці IOF Map Commission. З 2007-го року діє оновлена версія специфікації – ISSOM 2007, але зміни у ній не є значними і матеріал викладений тут лишається актуальним.

Коментарі вітаються: kell@soenniksen.dk
/Kell Sønnichsen, OK Pan

Дерева та кущі




Дерева зі стовбуром діаметром менше ніж 0.5 м показуються на карті маленькою зеленою точкою (419). Не існує нижнього обмеження на розмір дерева, тому дерева будь-якого розміру можуть бути показані. У деяких випадках слід показувати навіть дуже маленькі дерева. В ISSOM 2007 з’явилося невелике уточнення – тепер дерево має бути окремим. Чи окремі ці два дерева? На мою думку так. Вимога щоб дерево чи кущ були окремими означає що я можу використовувати знак 419 лише на тлі відкритих ділянок (401 або 403) (у ISSOM 2007 також 402 та 404 – прим. пер.).


Великі дерева на місцевості
Великі дерева на карті
Деякі дерева настільки великі і мають таку велику крону, що досягає землі, що їх представлення на місцевості суттєво більше ніж проекція зеленого кружечка – знака великого дерева (418). На місцевості зелений кружечок мав би діаметр 4-5 метрів, але цього не достатньо щоб показати крону 30 метрів у діаметрі. У цьому випадку я використовую біле коло навколо зеленого знаку, таким чином дерево виглядає більшим на карті.
Зверніть увагу, я вважаю цей прийом доречним лише у випадку коли крона дерева досягає землі, або якимось іншим чином може заважати спортсмену.


Маленьке дерево з великою кроною на місцевості
Маленьке дерево з великою кроною на карті
Дерева з тонким стовбуром також можуть мати велику крону і це теж необхідно показати.

 

 

 


Дерева що торкаються кронами на місцевості
Дерева що торкаються кронами на карті
У деяких випадках кілька дерев ростуть настільки близько одне до одного і мають такі густі крони, що простір між ними не можна назвати “трав’янистим”, він набуває “лісового характеру”. Найчастіше таке буває з хвойними деревами. В цьому випадку я також використовую білий ліс (405).
Слід використовувати знак ліс (405) чи парк (402) – описано тут.


Окремі кущі на місцевості
Окремі кущі на карті
Так само як не існує нижнього обмеження на розмір дерева, не існує такого обмеження і для кущів. Маленькі кущі показують тим самим знаком що і дерева (419), але для великих кущів варто показати їх форму. У цьому прикладі я спочатку використав знак парку (402) для всієї ділянки, але потім вирішив намалювати кожен кущ і дерево окремо.
Не забувайте що відповідно до ISSOM 2007 кущі також мають бути окремі. Я чесно не можу сказати окремі вони тут чи ні, але якби мені довелось перемалювати цю карту, я повернувся до знаку парку (402).

Далі буде.

Використання ISSOM у спринтерських картах – Дерева та кущі

1 коментар до “Використання ISSOM у спринтерських картах – Дерева та кущі

  1. Насправді, я вважаю що крону слід показувати навіть якщо вона не досягає землі. Це наглядно відображає різницю між деревом та кущем на карті. Такий підхід може призводити до появи рябих жовто-білих ділянок, але все одно не перевантажує карту. Погодьтеся, знак 402 це теж лише рябий жовто-білий паттерн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *